Cum scapi de mucegaiul din casa: metode de eliminare si prevenire
Mucegaiul nu este doar neplacut din punct de vedere estetic, ci este si periculos pentru sanatate.
Motivele aparitiei mucegaiului in apartament
Mucegaiul din case si apartamente, din pacate, este un fenomen foarte frecvent. Se poate instala oriunde. Sporii incep sa se inmulteasca acolo unde este umed. Prin urmare, daca exista probleme cu incalzirea, atunci casa devine cel mai favorabil „pat” pentru mucegai. O buna ventilatie este, de asemenea, importanta.
Mucegaiurile pot deteriora plamanii si sistemul imunitar. O persoana poate inhala spori de mucegai si toxinele produse de acestia cu aerul. Se depun in bronhii si plamani. Mai mult, mucegaiul poate patrunde foarte adanc in tesutul pulmonar. Ca urmare, se dezvolta un numar mare de boli periculoase – astm, pneumonie, eruptii cutanate, indigestie, dureri de cap, sangerari nazale, alergii.
Modalitati eficiente de a scapa de mucegai
- se evita uscarea hainelor in camera. Evaporarea constanta a volumelor mari de umiditate afecteaza in mod negativ microclimatul din apartament, provoaca aparitia unui raid fungic;
- se asigura un flux de lumina solara. Este usor de vazut ca zonele umede, apar adesea in camere intunecate, umede si reci, in special in partea de nord;
- un numar mare de ghivece de flori, plante care necesita umezirea constanta a solului este o cauza de umiditate ridicata in camera, ceea ce va duce cu siguranta la pete negre de mucegai.
Prevenirea permanenta
Sfatul cu privire la ceea ce este mai usor de prevenit decat de vindecat este util. Mucegaiul nu poate creste acolo unde este curat. Se pot utiliza detergenti normali pentru curatarea regulata. De asemenea, pe langa acestia se mai pot folosi si alte remedii naturale cum ar fi:
- Otetul
Se poate turna intr-o sticla cu pulverizator si se aplica pe zonele afectate. Este posibil ca mucegaiul sa nu dispara in totalitate de la prima aplicare, insa procedura va trebui repetata o data pe saptamana pana cand depunerile fungice vor disparea definitiv.
- Ulei de arbore de ceai
La 500 ml de apa calda se vor adauga 10 picaturi de ulei. Un efect vizibil al actiunii unui antiseptic natural este evident daca compozitia este aplicata de mai multe ori. Nu este necesar sa se spele produsul.