Litiaza biliara – ce o cauzeaza si cum o recunosti pentru un tratament corespunzator?
Litiaza biliara este un termen medical pentru pietrele sau calculii la vezica biliara, o afectiune care consta in acumularea de calciu, colesterol sau bilirubina in colecist, care se solidifica si dau nastere pietrelor. Aceste pietre la fiere pot fi mai mari sau mai mici, pot ajunge chiar la dimensiunea unei nuci.
Unii pacienti pot dezvolta mai multe pietre sau calculi in vezica biliara. Afectiunea este mai des intalnita in cazul pacientilor care au depasit varsta de 65 de ani, dar se poate manifesta si la pacienti tineri.
Ce cauzeaza litiaza biliara?
Conform cercetarilor in domeniul medical si opiniei specialistilor, litiaza biliara este cauzata de excesul de colesterol, de steatoza alcoolica sau de anemia hemolitica.
Aceasta afectiune poate duce la aparitia complicatiilor si pacientii sunt nevoiti sa se adreseze medicului pentru ca acesti calculi se pot deplasa in canalele biliare, impiedicand evacuarea bilei. In acest mod, infectiile bacteriene sunt mai usor de contractat si exista riscul unor complicatii severe. Factorii care cresc riscul aparitiei calculilor biliari sunt:
- varsta inaintata;
- sexul;
- obezitatea;
- scaderea rapida in greutate;
- istoricul familial;
- sedentarism;
- sarcina;
- diabet;
- administrarea unor medicamente.
Ce simptome prezinta pacientii ce sufera de litiaza biliara?
Pacientii care sufera de litiaza bilara pot fi asimptomatici pentru perioade lungi de timp, chiar de cativa ani. Durerea apare cand calculii blocheaza ductele biliare, proces ce duce la inflamarea vezicii biliare.
Aceasta durere se manifesta in cadranul superior al abdomenului, pe partea dreapta, sub coaste. Durerea se intensifica in general dupa mese copioase si bogate in grasimi si pot persista chiar si 12 ore. Alte simptome ce apar la pacientii ce sufera de litiaza biliara sunt:
- varsaturi;
- greturi;
- febra;
- frisoane;
- ingalbenirea pielii si a albului ochilor;
- inflamarea pancreasului si infectii bacteriene.
Pietrele de dimensiuni mari pot ajunge in intestinul subtire si pot creste riscul de blocaj intestinal. De asemenea, persoanele care au pietre la vezica biliara prezinta un risc crescut de aparitie a cancerului de vezica biliara sau a ductelor biliare.
Calculii biliari se pot trata prin interventie chirurgicala mai ales in cazul semnalarii unui blocaj al calculilor biliari. Acest proces este laparoscopic, cu o perioada de recuperare scurta.