Nivelul de trigliceride – ce trebuie sa se stie despre acesta?
Atunci cand cineva merge la medic pentru un control de rutina, acesta cere sa se fac teste pentru a determina diferiti parametri de laborator. Printre acestia se numara nivelul trigliceridelor, aproape intotdeauna sustinut de nivelul colesterolului rau si bun.
Aceste date sunt esentiale pentru sanatatea cardiovasculara si pentru a evalua daca ar trebui sau nu sa se urmeze o anumita dieta. Atat de mult incat nutritionistii le pot folosi pentru a evalua aportul de grasimi din ultimele 10 zile.
Trigliceridele sunt grasimi
Masurarea nivelului de trigliceride ofera o masura a unora dintre lipidele care circula in sangele uman. Exista, de asemenea, grasimi in tesuturi, dar acestea nu pot fi masurate cu testul de sange obisnuit.
Organismul foloseste lipidele pentru a construi membranele celulare si pentru a stoca energie. Din colesterol si trigliceride, organismul este capabil sa alimenteze procesele metabolice interne, pe care le foloseste atunci cand are nevoie de kilocalorii.
Locul de depozitare este format din celule numite adipocite. In interior exista picaturi de grasime care actioneaza ca un depozit. Daca se incep o serie de antrenamente, de exemplu, sau se trece prin situatii de frig extrem, aceasta rezerva va fi utilizata.
Valori normale ale trigliceridelor
Exista anumiti parametri pe care medicii ii folosesc pentru a afla daca trigliceridele se incadreaza in valorile normale din sange. Fiecare laborator isi foloseste proprii reactivi si acest lucru modifica intervalele normale, desi exista unele cifre care sunt intotdeauna mai mult sau mai putin aceleasi.
In cazul trigliceridelor, nivelurile sunt considerate normale atunci cand nu depasesc 150 de miligrame pe decilitru de sange. Nivelurile cuprinse intre 150 si 199, desi nu sunt considerate ridicate, trag un semnal de alarma, deoarece pot indica o posibila tulburare de alimentatie.
De ce pot fi trigliceridele ridicate?
Faptul de a avea trigliceridele ridicate este ingrijorator. Cele mai multe persoane cu aceasta problema o pot gestiona prin dieta, daca respecta indicatii stricte si o insotesc de exercitii fizice.
Mesele au o influenta decisiva asupra nivelului de grasimi. Cei mai mari aliati ai cresterii sunt grasimile saturate si trans. Grasimile saturate se gasesc in produsele lactate, ciocolata, carnea de pui si galbenusurile de ou.
Grasimile trans se gasesc in produsele procesate care au fost hidrogenate, cum ar fi biscuitii sarati, prajiturile si dulciurile.
Nivelurile de trigliceride pot fi controlate
Sunt importante analizele de sange regulate. In acest fel, problemele pot fi detectate la timp. Controlul trigliceridelor ajuta la reducerea riscului cardiovascular.
Indiferent daca nivelul trigliceridelor este ridicat sau scazut, se recomanda o abordare multidisciplinara cu medicamente, dieta si exercitii fizice. Un medic clinician si un nutritionist pot ajuta la reglarea valorilor.