Ce sunt saltelele antiescare si cum pot fi alese?
Pacientii complet imobilizati au nevoie in primul rand de o saltea antiescare, pe care sa poata sta confortabil. O saltea antiescare este o saltea medicala care ar trebui sa permita o distributie mai buna a masei unui pacient, pentru a evita punctele de presiune care, in cazul amplasarii in aceeasi pozitie a pacientului pentru perioade lungi de timp, pot genera escare.
Specialistii din Magazinulortopedic.ro ofera pe langa cele mai bune produse medicale si sfaturi utile cu privire la alegerea unei saltele perfecte.
Saltea antiescare – ce sunt escarele
O escara este o rana care se formeaza pe corpul persoanelor care stau mult in pat, sunt imobilizate sau au un handicap. Aceasta este o complicatie, din pacate, foarte frecventa in randul persoanelor a caror mobilitate este zero sau redusa. Cu ajutorul saltelelor speciale, pot fi evitate aceste probleme foarte dureroase pentru pacient. De asemenea, este important ca insotitorii sau personalul medical sa modifice periodic pozitia persoanei in cauza, pentru a evita expunerea prelungita a unei anumite zone a corpului, la presiune si la contactul cu salteaua.
O alta solutie este utilizarea, atunci cand este posibil, a unui cadru de mers pentru ca persoana bolnava sa isi recupereze macar partial mobilitatea. Atata timp cat muschii sunt antrenati, chiar si intr-un cadru, se evita atrofierea acestora.
Avantajele unei saltele antiescare
Salteaua antiescare este un suport special care permite unei persoane sa ramana intinsa in pozitia orizontala, in timp ce presiunea este distribuita uniform asupra corpului si nu doar pe anumite zone, asa cum se intampla in cazul saltelelor clasice.
Saltea antiescare | cadru de mers | Magazinulortopedic.ro
O saltea antiescare este un accesoriu care previne escarele si ajuta la evitarea aparitiei lor.
Saltelele sunt organizate pe clase. In functie de riscul de a face escare, se aleg saltele care sa ajute la bunastarea pacientului.
Saltea de clasa 0: Aceasta saltea este recomandata persoanelor care nu prezinta inca deteriorari ale tesuturilor. Este folosita in spitale pentru pacientii internati pentru cateva zile sau pentru cei care au nevoie de o perioada limitata de repaus la pat.
Saltea de clasa 1: Va fi aleasa pentru persoanele cu risc mediu de aparitie a escarelor. Aceste saltele sunt folosite pentru toti cei care stau in pat intre 10 si 15 zile.
Saltele de clasa 2: Persoanele cu risc mediu si ridicat de escare vor utiliza acest tip de saltele. De asemenea, salteaua din clasa 2 este recomandata si celor care stau in pat mai mult de 15 ore pe zi.
In functie de starea pacientului, medicul poate recomanda saltele antiescare, sau acestea pot fi cumparate in functie de descrierile din magazinul online.