Ce va este util sa stiti despre augmentarea osoasa in stomatologie
Pacientii cu os natural insuficient pentru a sustine implanturile dentare ar putea fi candidati ideali pentru augmentarea osoasa, care este procesul de reconstructie a osului. Scopul este de a oferi o structura osoasa alveolara in care implanturile pot fi plasate si fixate. Augmentarea se face cel mai frecvent printr-o grefa osoasa, introdusa in osul existent din maxilar, care apoi adera la el pentru a forma oase noi.
Pentru ca implanturile dentare sa aiba succes, maxilarul trebuie sa aiba oase sanatoase pentru a le sustine si a le tine in siguranta in maxilar.
Daca ati avut anterior o afectiune orala, cum ar fi gingivita sau boala parodontala, vatamari sau traume la nivelul fetei si maxilarului, calitatea oaselor poate fi compromisa. Pacientii care au avut dinti extrasi lasand spatiile goale sau au purtat proteze mai multi ani ar putea avea, de asemenea, un nivel de densitate osoasa insuficient pentru a sprijini implanturile dentare.
Aplicarea grefei osoase este, in general, o procedura nedureroasa, minim invaziva, finalizata de parodontisti sau chirurgi orali. Daca specialistul decide sa efectueze augmentarea oaselor in acelasi timp cu extractia dintilor, va ajuta sa va vindecati mai repede. Pentru pacientii cu dinti lipsa procesul incepe cu un anestezic local pentru amortirea zonei si o incizie in tesutul gingival pentru a expune osul. Chirurgul ataseaza materialul de grefa osoasa la osul expus, care contine colagen si proteine si care incurajeaza cresterea osoasa, apoi zona este suturata pentru a inchide tesutul gingival.
Pe masura ce osul creste, acesta inlocuieste materialul grefat, care este absorbit complet. Cresterea osoasa poate dura de la cateva saptamani pana la noua luni pentru a se vindeca si inainte ca implanturile dentare sa poata fi plasate, in functie de amploarea grefei si de starea osului existent.
Exista mai multe optiuni de grefa osoasa. Prima optiune este autograft, in care osul este luat de la persoana la care se realizeaza procedura. Materialul utilizat pentru augmentarea oaselor dentare poate fi o sectiune a osului obtinuta din alta parte a corpului, cum ar fi barbia, soldul sau osul gatului. In unele cazuri specialistul va indeparta oasele din aceasta zona utilizand anestezie locala, dar daca osul este folosit din sold, este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala la spital sub anestezie generala. Optiunile alternative includ osul recoltat de la un alt om sau cadavru. Al treilea tip este xenogreful, care este de obicei luat de la animale. Al patrulea se numeste aloplast care este o grefa osoasa sintetica dezvoltata intr-un laborator.