Retractia gingivala: cauze, tratament si prevenire
Recesiunea gingivala este o afectiune in care nivelul gingiei se ridica si astfel suprafata radacinii dintelui devine vizibila cu repercusiuni asupra esteticii si functionalitatii dintelui. Avand in vedere rolul important pe care il joaca gingiile in gura, asigurarea sanatatii este esentiala pentru mentinerea sanatatii bucale.
Recesiunea gingiilor este o problema dentara frecventa, dar poate fi un semn relativ precoce al bolii gingivale. Aceasta formeaza spatii goale (sau „buzunare”) intre dinti si linia gingiilor, promovand astfel acumularea de bacterii. Primul semn este adesea sensibilitatea dentara sau un dinte care arata mai mult decat in mod normal.
Daca sunt lasate netratate, zonele de recesiune devin din ce in ce mai greu de pastrat curate din cauza sensibilitatii si schimbarilor de structura. Acestea pot duce la probleme grave de sanatate orala, inclusiv pierderea dintilor.
- Ce cauzeaza recesiunea gingiei?
Exista mai multe cauze ale recesiunii gingiei, dar cea mai frecventa este boala gingivala cauzata de prezenta placii si a tartrului in linia gingiilor. Periajul regulat si utilizarea regulata a atei dentare ajuta la indepartarea placii si a tartrului. Insa acest periaj trebuie efectuat cu blandete – igiena orala prea agresiva poate deteriora gingiile si poate provoca recesiune. Pe langa boala gingiilor, istoricul familial, varsta, ocluzia (pozitionarea dintilor), aparatele dentare, traumatismele, piercing-urile orale si multi alti factori pot creste, de asemenea, riscul de recesiune a gingiilor.
- Cum se trateaza recesiunea gingiilor?
Exista cateva tratamente pentru aceasta afectiune, care depind in principal de nivelul recesiunii gingiei. Cel mai frecvent este un transplant efectuat de un ortodont. Exista, de asemenea, anumite tehnici de regenerare practicate de specialisti parodontali.
- Cum se previne recesiunea gingiei?
Cel mai bun mod de a preveni recesiunea gingiilor este mentinerea unor bune obiceiuri de igiena orala, in special periajul de doua ori pe zi, folosirea atei dentare cel putin o data pe zi si curatarea si ingrijirea profesionala. In timp ce dintii sunt periati, trebuie sa se acorde atentie marginii gingiei care trebuie curatata bine, dar usor – o presiune excesiva poate deteriora gingiile. De asemenea, se pot lua in considerare produsele fabricate special pentru a combate gingivita si placa.