Ce este nutritia si de ce conteaza?
Exista un adevar considerabil in zicala „Esti ceea ce mananci”. Starea corpului unui individ si cat de bine functioneaza depinde in mare masura de cat de corect este hranit. Nutritia este studiul nutrientilor din alimente, modul in care organismul le foloseste si relatia dintre dieta, sanatate si boli. Nutritionistii folosesc idei din biologia moleculara, biochimie si genetica pentru a intelege modul in care nutrientii afecteaza corpul uman.
Se concentreaza, de asemenea, asupra modului in care oamenii fac alegerile dietetice pentru a reduce riscul de imbolnavire, ce se intampla daca o persoana are prea mult sau prea putini nutrienti si modul in care functioneaza alergiile.
Nutrientii ofera hranire. Proteinele, carbohidratii, grasimile, vitaminele, mineralele, fibrele si apa sunt toate substantele nutritive. Daca oamenii nu au un echilibru corect de nutrienti in dieta lor, riscul de a dezvolta anumite afectiuni de sanatate creste.
Malnutritia apare atunci cand corpul unei persoane nu este deservit corespunzator de aportul alimentar. Nevoile fiecarui individ se schimba in circumstante diferite. Mai mult decat atat, alimentele necesare unui sportiv, ale unei bunici, ale unui baiat in crestere, ale unei lucratoare de birou sau ale unei femei insarcinate nu sunt aceleasi. Nevoile nutritionale difera chiar de la un lucrator la altul, in functie de machiajul genetic, nivelul de activitate, starea generala de sanatate si mediul inconjurator.
Alegerile alimentare ale oamenilor din fiecare zi, vor afecta sau nu sanatatea lor. O nutritie buna este o parte importanta a conducerii unui stil de viata sanatos. In combinatie cu activitatea fizica, dieta poate ajuta oamenii sa atinga si sa mentina o greutate sanatoasa, sa isi reduca riscul de boli cronice. Facand alegeri alimentare inteligente, toti se pot proteja de aceste probleme de sanatate.
Asadar, in concluzie, o alimentatie buna are un impact direct asupra sanatatii si calitatii vietii generale. Cand se urmeaza o dieta sanatoasa, care consta in fructe, legume si cereale integrale, nu se va satisface doar foamea, ci se va hrani si corpul. Da, este total normal ca oamenii sa isi rasfete papilele gustative din cand in cand, dar important este sa isi mentina stilul sanatos.