Cea de-a doua sarcina – exista diferente majore fata de prima sarcina?
Sanatate si Medicina /
30 mart. 2020
/
Fiecare sarcina este diferită, iar cea de-a doua sarcina nu va semana neaparat cu prima. Cu toate acestea, este esențtial sa se tina cont de cursul evolutiei acesteaia pentru a se adapta monitorizarea in consecinta.
Cum reactioneaza corpul mamei la cea de-a doua sarcina
- In timpul unei prime sarcini, uterul, care este un muschi, s-a intins astfel ca in urmatoarea sarcina, distensia uterului va fi, prin urmare, mai usoara. La fel, primele miscari ale bebelusului sunt adesea percepute mai devreme din cauza acestei distensii a uterului, dar si din cauza faptului ca viitoarea mama, care a cunoscut deja aceasta senzatie de „fluturi” in stomac, le va recunoaste mult mai usor.
- Dar oare simptomele sarcinii sunt aceleasi? Semnele sarcinii timpurii pot fi diferite de la o sarcina la alta, deoarece organismul poate reactiona diferit la amprenta hormonala a sarcinii precoce. Starea de oboseala, starea mentala a gravidei, stilul ei de viata, toate acestea influenteaza manifestarile din primul trimestru.
- Sexul copilului ar putea influenta, de asemenea, semnele sarcinii si mai exact aparitia senzatiei de greata. Potrivit ultimelor studii in domeniu, greata este mai frecventa atunci cand mama asteapta o fiica, ceea ce nu inseamna neaparat ca asteptarea unui baiat sugereaza lipsa totala a senzatiei de greata
- Fiecare sarcina, fiecare copil, fiecare nastere este diferita. Diferiți parametri influențează cursul muncii – dimensiunea corpului copilului, modul său de prezentare, mobilitatea și diferitele poziții adoptate de mamă etc. După cum spun adesea specialiștii în naștere, este imposibil de știut cum va duce o naștere înainte de a avea loc.
- Cu toate acestea, s-a constatat ca, in general, durata travaliului la mama care a avut deja unul sau mai multi bebelusi este mai scurta decat la femeia insarcinata pentru prima data. Pentru primul copil, travaliul dureaza in medie 12 ore, comparativ cu 8 ore pentru cel de-al doilea copil, dar aceasta este doar o medie, care de fapt poate varia foarte mult.
- A avea o prima nastere distocica, adica cu o complicatie, nu inseamna neaparat ca si a doua va fi. Cu toate acestea, unele antecedente de complicatii obstetrice sunt asociate cu un risc crescut, dar nu sistematic – al aceleiasi complicatii in timpul unei sarcini ulterioare. Acesta este in special cazul istoricului nasterii premature, pre-eclampsiei, placentei previa. Pentru a limita aceste riscuri, urmarirea celei de-a doua sarcini trebuie sa fi adaptata astfel incat sarcina si nasterea sa merg cat mai lin posibil.