Ciocolata neagra: Beneficii pentru sanatate

Ciocolata neagra este bogata in minerale, cum ar fi fierul, magneziul si zincul. Cacao din ciocolata neagra contine, de asemenea, antioxidanti numiti flavonoizi, care pot oferi mai multe beneficii pentru sanatate.

Ciocolata provine din cacao, care este o planta cu niveluri ridicate de minerale si antioxidanti. Ciocolata comerciala din lapte contine unt de cacao, zahar, lapte si cantitati mici de cacao. In schimb, ciocolata neagra are cantitati mult mai mari de cacao si mai putin zahar decat ciocolata cu lapte.

  • Antioxidanti

Ciocolata neagra contine mai multi compusi care poseda proprietati antioxidante, precum flavanoli si polifenoli. Antioxidantii neutralizeaza radicalii liberi si previn stresul oxidativ.

Stresul oxidativ se refera la daunele pe care cantitatile excesive de radicali liberi le pot provoca celulelor si tesuturilor din organism.

Stresul oxidativ contribuie la procesul natural de imbatranire. De-a lungul timpului, efectele acestuia pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea unor varietati de boli, precum bolile de inima, diabetul, boala Parkinson, boala Alzheimer, cancer, boli oculare.

  • Reduce riscul aparitiei bolilor de inima

Consumul regulat de ciocolata neagra poate ajuta la reducerea probabilitatii unei persoane de a dezvolta boli de inima. Unii dintre compusii din ciocolata neagra, in special flavanolii, afecteaza doi factori majori de risc pentru bolile de inima: hipertensiunea arteriala si colesterolul ridicat.

  • Tensiune arteriala

Flavanolii din ciocolata neagra stimuleaza productia de oxid nitric in organism. Oxidul nitric determina dilatarea sau largirea vaselor de sange, ceea ce imbunatateste fluxul sanguin si scade tensiunea arteriala.

Intr-un studiu s-au investigat efectele consumului de ciocolata la 60 de persoane cu diabet de tip 2 si hipertensiune arteriala. Cercetatorii au descoperit ca participantii care au consumat zilnic 25 de grame de ciocolata neagra timp de 8 saptamani au avut o tensiune arteriala semnificativ mai mica decat cei care au consumat aceeasi cantitate de ciocolata alba.

  • Colesterol

Ciocolata neagra contine, de asemenea, anumiti compusi, cum ar fi polifenoli si teobromina, care pot reduce nivelurile de colesterol cu ​​lipoproteine ​​cu densitate mica (LDL) din organism si pot creste nivelurile de colesterol cu ​​lipoproteine ​​cu densitate mare (HDL). Medicii se refera adesea la colesterolul LDL ca si „colesterol rau” si colesterolul HDL ca si „colesterol bun”.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.