Stevia: beneficii si efecte secundare

Ca alternativa la zaharul de masa, utilizarea steviei ca indulcitor prezinta beneficii considerabile pentru sanatate. Stevia este considerata „fara calorii”. Componentele cu gust dulce din indulcitorii de stevie apar in mod natural.

Aceasta caracteristica poate aduce beneficii persoanelor care prefera alimentele si bauturile indulcite cu surse naturale. Numarul scazut de calorii o califica sa fie o alternativa sanatoasa pentru controlul diabetului sau pierderea in greutate. Iata cateva dintre posibilele beneficii ale steviei pentru sanatate:

  • Diabet

Cercetarile au aratat ca indulcitorii steviei nu contribuie la calorii sau carbohidrati in dieta. De asemenea, nu au demonstrat niciun efect asupra glicemiei sau a raspunsului la insulina. Acest lucru permite persoanelor cu diabet sa manance o varietate mai larga de alimente si sa respecte un plan sanatos de masa.

  • Controlul greutatii

Exista multe cauze ale supraponderalitatii si obezitatii, cum ar fi inactivitatea fizica si aportul crescut de alimente bogate in energie, care sunt bogate in grasimi si zaharuri adaugate.

Stevia poate face parte dintr-o dieta bine echilibrata pentru a ajuta la reducerea aportului de energie fara a sacrifica gustul.

  • Alergii

Cercetarile au concluzionat ca glicozidele steviol nu sunt reactive si nu sunt metabolizate in compusi reactivi, prin urmare, este putin probabil ca glicozidele steviol supuse evaluarii sa provoace reactii alergice atunci cand sunt consumate in alimente.

Chiar si formele extrem de purificate ale extractului de stevie sunt foarte putin probabil sa provoace o reactie alergica.

  • Efectele secundare ale steviei

Se credea initial ca stevia reprezinta un pericol pentru sanatatea rinichilor. Insa un studiu recent sugereaza ca frunzele de stevie sub forma de supliment pot avea in schimb calitati care protejeaza rinichii si reduc impactul diabetului.

Cercetarile actuale sugereaza, de asemenea, ca este sigur de consumat. Unele produse stevia contin si alcool din zahar. Persoanele cu sensibilitate la alcoolul din zahar pot prezenta balonari, crampe abdominale, greata si diaree, desi un tip de alcool din zahar, eritritolul, prezinta un risc mai mic de simptome decat altele.

Atata timp cat stevia este purificata si utilizata cu moderare, nu va provoca efecte secundare si poate fi consumata fara griji.

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Acest site folosește cookie-uri. Acceptați sau refuzați cookie-urile. Pentru mai multe detalii privind gestionarea preferințelor referitoare la cookie-uri, vedeți Politica de utillizare cookie-uri. Pentru alte detalii, va rugam sa accesati pagina Politică de Confidențialitate.