Tot ce trebuie sa stii despre colesterol
Colesterolul este o substanta ceroasa, asemanatoare grasimilor pe care ficatul le produce in mod natural. Este vital pentru formarea membranelor celulare, vitaminei D si anumitor hormoni.
Colesterolul nu se dizolva in apa, deci nu poate ,,calatori” singur prin sangele oamenilor. Pentru a ajuta la transportul colesterolului, ficatul produce lipoproteine.
Acestea sunt particule formate din grasimi si proteine. Ele transporta colesterolul si trigliceridele prin fluxul sanguin. Cele doua forme majore de lipoproteina sunt lipoproteina de densitate mica (LDL) si lipoproteina de inalta densitate (HDL).
Daca sangele contine prea mult colesterol LDL (colesterolul purtat de lipoproteina cu densitate mica), este cunoscut sub numele de colesterol crescut. Cand este lasat netratat, colesterolul crescut poate duce la multe probleme de sanatate, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral.
Colesterolul crescut nu provoaca de obicei simptome. De aceea, este important sa se verifice periodic nivelul de colesterol.
- Colesterolul LDL sau „colesterolul rau”
Lipoproteina cu densitate mica (LDL) este adesea numita „colesterol rau”. Daca nivelul de colesterol LDL este prea mare, acesta se poate acumula pe peretii arterelor.
Acumularea este cunoscuta si sub numele de placa de colesterol. Aceasta placa poate ingusta arterele, poate limita fluxul de sange si poate creste riscul de cheaguri de sange. Daca un cheag de sange blocheaza o artera in inima sau creier, poate provoca atac de cord sau accident vascular cerebral.
- Colesterolul HDL sau „colesterolul bun”
Lipoproteina de inalta densitate (HDL) este uneori numita „colesterol bun”. Aceasta ajuta la intoarcerea colesterolului LDL in ficat pentru a fi eliminat din corp. Acest lucru ajuta la prevenirea acumularii placii de colesterol in artere. Persoanele cu niveluri bune de colesterol HDL, pot reduce riscul de cheaguri de sange, boli de inima si accident vascular cerebral.
- Verificarea nivelului de colesterol
Specialistii le recomanda persoanelor cu varsta peste 20 de ani, sa-si verifice nivelul colesterolului cel putin o data la 4 ani. Daca acestia au insa un istoric de colesterol crescut sau alti factori de risc pentru boli cardiovasculare – este recomandat ca efectuarea testului sa se faca mai des.